1

Nesten alle norske barn spiller

Som alle andre hobbyer er dataspill en kultur med egne aktiviteter, språk, kjendiser og historie. Ofte handler det om å være en del av et større miljø hvor de lærer, skaper og utveksler informasjon. Utfordringen hjemme er ofte at det er et relativt nytt fenomen, og en hobby det er vanskeligere for foreldre å være en aktiv del av.

Gutter spiller mer enn jenter

I Norge spiller 63 prosent av jentene og 96 prosent av guttene i alderen 9 - 18 år spill. Selv om de fleste barn og unge spiller, er det forskjeller i hva slags spill og plattformer som tas i bruk, samt hvor mye tid og penger som legges i det. Jenter er svært aktive på smarttelefoner og nettbrett, mens guttene foretrekker å spille på konsoller som Xbox, Playstation og Nintento. PC-plattformen er derimot mer kjønnsnøytral, men det er en stor overvekt gutter som driver med E-sport.

Les også: Hvor mye spiller barn og deres spillvaner.

Snakk om spill

Lotteritilsynet og Medietilsynet jobber sammen gjennom en handlingsplan mot spilleproblemer fra regjeringen. Snakk om spill er et fellesprosjekt for foreldre og familier som handler om utfordringer knyttet til dataspill og pengespill. Denne kampanjen er en del av dette arbeidet, og du kan lese mer om både data- og pengespillutfordringer her: snakkomspill.no 

2

Ordboka for deg som har barn som spiller dataspill

Det er mange ord og begreper som brukes i ulike dataspill. Noen er spesifikke for et type spill, andre er mer generelle i gaming. Vi har ordboka som hjelper deg å holde oversikten.

Denne ordboka er levende og vil bli bygget ut etter som vi kommer med nye filmer og tips. Del gjerne med en annen mamma eller pappa som også trenger litt påfyll.

3

Pengebruk i spill

Det er mye du kan kjøpe i spill selv om spillet er gratis å laste ned. Dette kan være veldig fristende, særlig for barn.

Nye brett og mer innhold: En del gratisspill gir deg mulighet til å betale for å få tilgang til nye brett eller områder i spillet. I noen spill går du tom for «energi», og du kan enten vente en viss tid til du får «ny dose», eller bruke penger for å få spille videre med en gang.

Kortpakker: I noen sportsspill kan du kjøpe kortpakker som gir deg eksempelvis nye spillere. Det er tilfeldig hvilke spillere du får i disse pakkene, og det er liten sannsynlighet for å få de sjeldne spillerne.

Skins: I noen spill kan du endre utseende på karakteren du spiller med, eller endre hvordan våpenet ditt ser ut ved å bruke skins. Skins kan man vinne gjennom å spille, eller kjøpe direkte i spillets nettbutikk. For mange kan et kult skin på karakteren sammenlignes med å ha på seg nye klær – de gir status.

Spillpenger: I mange spill finnes det en spillvaluta, som du kan tjene opp ved å spille spillet, eller ved å kjøpe for ekte penger. Disse spillpengene kan brukes på alt vi har nevnt over, og enda mer.

4

Gratisspill kan koste mye

I mange populære spill kan du kjøpe mer innhold i spillet. Det er du som forelder og ansvarlig forbruker som må sette grenser.

I dag finnes det mange spill som er gratis å laste ned og gratis å spille.

Problemet er at det i mange slike spill kommer tilbud om å kjøpe spillvaluta, gjenstander, ekstra innhold eller annet som gjør spillet morsommere. I noen spill er det nærmest umulig å komme seg opp på et høyt nivå uten bruk av penger. Det som ser ut som små beløp kan fort bli til store summer, hvis man ikke passer på og følger med.

De ulike spillplattformene har egne betalingsløsninger, hvor du må legge inn et bankkort. Her bør du som foreldre endre innstillingene slik at ikke barnet kan kjøpe fritt, men at du beholder kontrollen. Det er samtidig viktig å snakke med barnet om bruk av penger i spill, at det er ekte penger som brukes og at dere blir enige om en eventuell grense for hvor mye som er greit å bruke.

Spill som man laster ned gratis har ofte mulighet for kjøp i spill, da det er måten spillutvikleren tjener penger på. Spill kan komme i flere versjoner – gratis med tilbud om kjøp i spill, gratis med visning av reklame i spill, en betalversjon hvor du får tilgang til en større versjon i spillet uten at du må betale noe mer inne i spillet, eller en kombinasjon av disse. Det er lurt at både barn og foreldre er klar over de ulike «forretningsmodellene» og tar sine forholdsregler.

Barn kan bli fristet til å bruke store beløp

Har dine barn spilt spill der du kan kjøpe bokser eller skattekister som kan gi deg fordeler i spillet? Nesten alle onlinespill har slike bokser. Det kalles lootbokser. Se reportasje om lootbokser på NRK Supernytt.

Å samle på skins kan fort bli en dyr hobby for barn og unge. Det finnes eksempler på at barn og unge har brukt mange tusen kroner på dataspill, som i utgangspunktet er gratis å spille. Les mer om skins-gambling på fagbloggen til Lotteritilsynet, når blir dataspill til pengespill?

Her er noen råd på veien

  • Sjekk om spillet du laster ned har «Betal i spillet» tilbud i spillet. Dette fremkommer i dokumentasjonen ved «Kjøp i app»
  • Snakk med barnet om dette og bli enige om regler for hvordan familien skal forholde seg til tilbud om kjøp når en spiller.
  • Vurder om du skal sperre/begrense denne muligheten til slike kjøp gjennom innstillinger på telefonen/spillkonsollen.