Det er ikke vanlig å sende nakenbilder
Det er ikke slik at «alle sender nudes». Faktisk er det få (kun 12 prosent) av norske 13–18-åringer som har delt et nakenbilde av seg selv det siste året, men langt flere har mottatt slike bilder. Derfor er det lett for unge å tro at det er veldig vanlig å sende nakenbilder. De aller fleste som sender bilder av seg selv, gjør det til en kjæreste eller noen de stoler på. Men vennskap og forhold kan endre seg, og et bilde delt i fortrolighet kan likevel komme på avveie.
Når bildet er sendt kan det deles med flere
Selv om bildet er sendt kun til en person man stoler på, kan det sendes videre, enten ved et uhell eller med vilje. Hvis du har sendt nakenbilder av deg selv, og bildene har kommet på avveie, er det viktig å reagere raskt. Bilder spres, de kan bli lagt ut på mange nettsider og lastes ned. Tjenesten slettmeg.no er et sted å starte dersom man trenger hjelp for å få fjernet uønskede bilder fra nett. Ta skjermbilde og dokumenter hvem som har
delt, og hvor og når bildene er delt. Meld fra til nettjenesten bildet er lagt ut på, og kontakt eventuelt politiet.
Det er ikke greit å mase om nakenbilder
Noen opplever kanskje mas og press om å sende nakenbilder av seg selv, fra noen de kjenner eller ukjente. Tenk nøye gjennom dine egne grenser, og husk at ingen har krav på å få bilder av deg, selv om dere er kjærester, eller den andre har sendt deg bilder først. Den som maser kan få det til å handle om tillit, at man ikke stoler på vedkommende. Det som faktisk skjer da, er at den andre ikke respekterer dine grenser.
Ikke fall for komplimenter fra den som maser. Det er respektløst å fortsette å mase hvis du allerede har sagt nei.
Er du under 18 år, kan du opplyse den som maser om nakenbilder av deg, at slike bilder regnes som seksualisert innhold av barn. Det er straffbart å oppbevare slike bilder.
Vær modig og rydd opp raskt om du har gjort en feil
Hvis du har delt nakenbilder av andre personer, bør du ta tak i det så raskt som mulig. Mamma og pappa: her må dere puste med magen og være støttende, ikke dømmende. Alle kan gjøre feil, men vær modig og rydd opp. Sørg for at de du sendte bildet til sletter det, og slett det du selv har liggende. Det er ulovlig både å oppbevare og sende videre intime bilder av andre uten samtykke. Fortell personen på bildet om hva du har gjort, be unnskyldning og forklar hva du har gjort for å rydde opp.
Det finnes andre som kan hjelpe
Det kan være vanskelig for mange foreldre å snakke med barna sine om nakenbilder, og noen barn synes også det kan være flaut eller vanskelig. Barn og unge kan få hjelp og stille spørsmål helt anonymt på nettjenester som Kors på halsen og ung.no.
Les mer om hva du skal gjøre hvis du blir truet, seksuelt trakassert eller trenger hjelp av politiet.