Barn og medier
Skadelig innhold? Slik veileder du barna på nett
Barn og unge eksponeres for skadelig innhold på sosiale medier. Som forelder kan du bidra til å skape et tryggere digitalt miljø ved å snakke med barnet ditt om nettvett og lovens grenser.
Mange unge får tilsendt bilder eller videoer de helst skulle vært foruten. Flere av undersøkelsene våre viser at skadelig og ulovlig innhold, som nakenbilder, trakassering og vold, er lett tilgjengelig på sosiale medier. Det er viktig at barn og unge forstår at loven som gjelder ellers i samfunnet, også gjelder på nett.
I kampanjen "Tåle eller ikke tåle?" diskuterer et ungdomspanel ekte historier fra unges hverdag på sosiale medier.
Tall om vold og nakenbilder
- 56 prosent av 13–18 åringene har sett skremmende eller voldelige bilder og filmer en eller flere ganger i løpet av det siste året.
- 33 prosent av 13–18 åringene har sett planlegging av slåssing eller slåsskamper en eller flere ganger i løpet av det siste året.
- 30 prosent av 13–18 åringene har fått tilsendt et nakenbilde det siste året.
- 28 prosent av 13–18 åringene har blitt spurt om å sende et nakenbilde av seg selv.
- 9 prosent av 13–18 åringene svarte at de har delt et nakenbilde av seg selv det siste året.
Kilde: Barn og medier 2024
Ikke straff ungdommen for å si ifra
I undersøkelsen «Robust, resignert eller nummen?», forteller mange ungdommer at foreldre ofte reagerer for sterkt når de forteller om skadelig innhold på nett. Dette kan føre til at de unngår å dele ubehagelige opplevelser med foreldrene. Ungdommene uttrykker også frykt for å miste tilgangen til digitale plattformer eller å bli fratatt mobilen dersom de sier ifra. Derfor er det avgjørende å skape trygghet og vise forståelse.
Ha en åpen dialog med barna dine
Medietilsynet anbefaler at foreldre har en åpen og god dialog med barna sine om hva de kan oppleve på nett og sosiale medier, og hvordan det best kan håndteres. Målet er at barna tør å si ifra hvis de opplever noe ubehagelig eller gjør noe dumt – uten frykt for konsekvenser som å miste mobilen eller tilgang til sosiale medier.
Leder for politiets nettpatrulje i Sør-øst-politidistrikt, Mads Holmern, mener det er viktig at foreldre setter tydelige spilleregler når barn får sin første telefon og tilgang til sosiale medier.
– Foreldre må oppfordre barna sine til å fortelle om ugreit innhold på nett. Det kan det bidra til større åpenhet og redusere frykten for «straff» i form av å miste tilgang til telefonen eller en app, sier Holmern.
Start en åpen dialog
Lytt til barnets opplevelse uten å moralisere/kjefte
- Kan du fortelle meg om det du så…
- Hvordan var det for deg å se…
- Kan du vise meg...
Anerkjenn de følelsene som kommer til uttrykk, og prøv å behold roen selv
- Jeg skjønner at du ble redd når du så dette
- Jeg skjønner at det var ubehagelig når…
Gi ros for at de har turt å fortelle
- Så bra at du forteller meg dette, da kan vi sammen finne ut hva vi kan gjøre
- Så modig du er som fortalte meg dette
Involver barnet/ungdommen i beslutningen om hva som skal gjøres videre
- Det jeg tenker vi skal gjøre nå er… , hva tror du om det?
- Det du har sett er ikke greit, og jeg tenker at nå skal vi… Hva tenker du?
Kilde: Kors på halsen
Slik kan du si ifra
Hvis barnet ditt får tilsendt ulovlig innhold, som nakenbilder eller voldsvideoer, er det viktig å ta grep:
1. Meld fra til plattformen og/eller blokker avsenderen
Ta skjermbilde dersom det er mulig, og ta eventuelt vare på bildet/videoen/meldingen hvis det kan brukes som bevismateriale. Hvis ikke: Slett innholdet fra din egen telefon.
2. Tips politiets nettpatrulje
- Politiet har en egen nettpatrulje som gir råd og hjelper i slike situasjoner. De kan kontaktes via deres kanaler på sosiale medier. Se hvor du kan kontakte nettpatruljen her.
- Tipset resulterer ikke nødvendigvis i en anmeldelse, men starter en dialog og oppfølging der ungdommen og eventuelt foreldre veiledes gjennom prosessen. Hvis saken anmeldes av en person under 18 år, involveres alltid foreldrene.
Ved å vise at du tar de unges digitale utfordringer på alvor og håndterer dem på en trygg og forståelsesfull måte, bidrar du til å gjøre nettet til et tryggere sted – for ditt barn og for andre.
Hva skjer når du rapporterer på sosiale medier?
Aldersgrensene er viktig
Mange foreldre vet i altfor liten grad hvilke aldersgrenser som gjelder på de ulike kanalene, ifølge Medietilsynets rapport «Foreldre og medier 2024». Se hvilke aldersgrenser som gjelder:
- Snapchat: 13 år
- TikTok: 13 år
- Instagram: 13 år
- Facebook: 13 år
- Discord: 13 år
Loven er tydelig
Mange unge er usikre på hva loven sier og hva som gjelder. Her kan du som forelder hjelpe. Dette sier loven:
Nakenbilder
- Det er ulovlig å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år eller til noen som ikke har gitt samtykke til det.
- Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA, eller DELE nakenbilder eller film av noen under 18 år.
- Unntaksvis kan straffen falle bort dersom en person har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.
- Selv om personen på bildet er over 18 år, er det ulovlig å dele nakenbilde uten samtykke fra personen som er på bildet.
- Brudd på reglene kan straffes med bot eller fengsel.
Voldsvideoer
- Det er ulovlig å dele krenkende bilder, videoer eller lydopptak, som for eksempel filmer av noen som blir utsatt for vold eller ydmykelser.
- Hvis du videresender slike videoer, kan det være straffbart.
- Brudd på reglene kan straffes med bot eller fengsel.