Barn og medier
Småbarn og skjermbruk (1–5 år)
Veiledning og felles opplevelser sammen med foreldrene kan hjelpe barn til å få en god digital start. I denne veilederen får du tips til hvordan du kan håndtere skjermbruk i din familie. Det er vanlig å være usikker på alt fra tidsbruk til valg av innhold for barn i aldersgruppen 1 til 5 år. Vi håper denne veilederen vil gi deg noen gode råd på veien.
Små barn har skjermer rundt seg hele tiden
Dette bør du tenke gjennom før du lar barnet bruke skjerm
De fleste barn har tilgang til TV og nettbrett, og mange foreldre lar barna bruke skjermen fra de er helt små. Før du slipper barnet løs på skjermen bør du gjøre deg kjent med hvilke apper, nettsteder og innhold barnet kan bruke, og vurdere tid og sted for skjermbruk. Vær bevisst og bruk gjerne foreldrekontroll for å begrense tilgang og innhold.
Småbarn og skjermbruk - en god start
Smávvamánát ja šearbmageavaheapmi
Young Children and Digital devices
Slik kan du styre skjermhverdagen
Balanse i hverdagen
Mange foreldre lurer på hvor lenge barnet kan bruke skjerm. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn under 2 år ikke bruker skjerm i det hele tatt. Fra 2–5 år anbefaler de at bruk av skjerm skjer i samspill med en voksen, og i maksimalt 1 time hver dag, men helst mindre. Det oppfordres også til minimum 2 timer fysisk lek/aktivitet hver dag fra 1-årsalderen.
Ingen familier er like, så vår anbefaling er å finne en løsning som passer for din familie.
- Pass på at barnet har flere aktiviteter enn skjerm.
Barn trenger å lære ting ved å gjøre og oppleve de fysisk, ikke bare gjennom en skjerm. Sørg for at barnet får fysisk aktivitet hver dag. - Lag gjerne regler for skjermtid.
Vær tydelig overfor barnet om når og hvor lenge det kan bruke skjerm. Det kan f.eks. være lurt å unngå skjermbruk under måltider, i utendørslek og i senga. Det er OK å la barnet bruke skjerm innimellom – men ikke hver gang det kjeder seg. - Unngå skjerm rett før leggetid.
Barn trenger tid til å «runde av dagen» sammen med deg som forelder. En lysende skjerm kan fort stimulere barnet, som kan føre til rastløshet. Hva med å heller lese en bok sammen eller synge med barnet?
Snakk med barnet om hvilket innhold du mener er passende og ikke, og forklar hvorfor. I denne alderen er det du som må ta gode valg for ditt barn, men ved å snakke med barnet kan du hjelpe det til å forstå og etter hvert selv ta gode valg.
Innholdet betyr noe
Apper, videoer, bøker og spill kan være både lærerike og underholdende, men det er viktig at innholdet barna bruker passer for deres alder. Aldersgrensene på filmer, programmer og spill kan være til hjelp, samt at du ser an barnets modenhet og tålegrense.
- Test ut selv først.
Før du laster ned innhold for barnet, ta en testrunde og finn ut om det er passende vil kunne vekke barnets interesse og er lett å bruke. - Spør andre voksne.
Når du skal velge ut passende filmer, apper eller spill kan du spørre f.eks. førskolelærer eller andre foreldre om råd. Ta opp dette som et tema på foreldremøte i barnehagen, eller spør om hjelp hvis du trenger det. Sjekk aldersgrenser, og vårt råd er å følge de som er satt hvis du er usikker. - Hjelp barnet med å ta informerte valg.
De yngste barna vil bruke det du finner fram, men kan etter hvert bli eksponert for innhold som ikke passer for barn. Snakk med barnet om hvilket innhold du mener er passende og ikke, og forklar hvorfor. I denne alderen er det du som må ta gode valg for ditt barn, men ved å snakke med barnet kan du hjelpe det til å forstå og etter hvert selv ta gode valg.
Delta sammen med barnet
Det er viktig at du vet hva barnet gjør, og det er positivt å se sammen for å forstå hva barnet liker. Finn ut hva barnet liker og tåler, og snakk om det som oppleves underveis.
- Snakk med barnet om hva de ser og gjør
Snakk med barnet underveis om hva de spiller, eller hva videoen de ser på er om. Vær nysgjerrig, ikke kontrollerende. Når det å snakke sammen om det de liker å se på er normalt, vil barnet lettere komme til deg dersom det skjer noe skremmende. - Vis barnet hvordan de skal bruke skjermen, og tenk over avstand og sittestilling
Små barn har mye å lære, blant annet hvordan ulike skjermer virker. Selv om de lærer fort er det ikke alt som kommer av seg selv. Hvis barnet skal bruke skjermen lenge er det viktig at barnet sitter godt og ser på en stor skjerm heller enn en liten mobil. - Vær et godt forbilde
Din egen skjermbruk vil være til etterfølgelse for barnet ditt. Tenk over hvor og hvordan du selv bruker skjerm. Dere kan f.eks. bli enige om at dere ikke bruker skjerm mens dere spiser eller snakker sammen. Øyekontakt er svært viktig når dere snakker sammen.
Bruk av innstillinger kan begrense at barnet kommer over skadelig innhold, men det er ingenting som er 100 % sikkert. Følg med underveis, det er du som har ansvaret.
Det er vanskelig å lage avtaler med de minste barna. Vis hvordan de kan skru raskt av dersom noe er ekkelt eller skummelt, og be dem si ifra til deg med en gang etterpå.
Trygghet på nett
Når barn bruker skjerm kan de komme utfor ting som gjør dem redde eller usikre. Trygghet starter med hvilke rammer du setter rundt barnets bruk. Snakk om hva som kan skje, og vis barnet hvordan det skrur av skjermen dersom han eller hun opplever noe skremmende.
- Bruk foreldrekontroll.
Bruk av innstillinger kan begrense at barnet kommer over skadelig innhold, men det er ingenting som er 100 % sikkert. Følg med underveis, det er du som har ansvaret. - Vis barnet snarveier.
Det er vanskelig å lage avtaler med de minste barna. Vis hvordan de kan skru raskt av dersom noe er ekkelt eller skummelt, og be dem si ifra til deg med en gang etterpå. - Har barnet sett noe skremmende ved et uhell? Trøst og ro ned barnet, og snakk om det.
Barn kan komme utfor noe på nett de ikke skulle ha sett. Se selv på hva det var, og snakk om hva barnet følte rundt det. La barnet snakke fritt og lytt oppmerksomt.
Underholdning og sosialt samspill
Barn liker å bruke skjerm fordi det er gøy, og fordi de kan lære noe. Skjermen kan også bli brukt for å holde kontakten med andre, som besteforeldre.
- Slapp av med digitale medier.
Etter en travel dag kan det være deilig å slappe av med digital underholdning, det vet både liten og stor. Se gjerne en film eller spill et spill sammen. - Vær kreative og skap noe.
Bruk skjermen til å lage noe sammen med barnet. Mange apper lar barnet bygge noe selv, skape musikk eller gjøre andre kreative ting. - Hold kontakten.
Mange barn har familie og venner som bor i en annen by eller et annet land. Gjennom skjermen kan barn holde kontakten med andre.
Last ned eller bestill "Småbarn og skjermbruk"
Veilederen "Småbarn og skjermbruk" er ment for foreldre med barn mellom 1 og 5 år. Du kan laste ned veilederen i PDF - eller bestille den fysisk i skjemaet under. Dette er gratis.
Du kan lenke til og bruke veilederen og illustrasjonene fritt, så lenge du viser til Medietilsynet som kilde.