1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill
  4. Ibelinprisen – årets rollemodell innen gaming

Dataspill

– Det handler ikke om gaming, men om livet

Bilde av Robert Steen som sitter foran dataskjermer og spillutstyr.
Robert Steen, pappaen til Mats "Ibelin" Steen

Som Ibelin var Mats en venn og et forbilde for folk over hele verden. Nå håper pappa Robert at Ibelinprisen kan skape flere positive rollemodeller innen gaming.

Historien om Mats Steen og spillkarakteren hans har allerede rørt mange. Gjennom Ibelinprisen skal verdiene og handlingene til Mats leve videre, også i spillverdenen.

– Det gjør meg stolt, sier Robert Steen.

Robert er leder av regjeringens skjermbruksutvalg og pappaen til Mats – bedre kjent for de fleste andre som Ibelin.

– Prisen skal løfte fram dem som gjør det lille ekstra for andre i spillmiljøene. Jeg håper at prisen også vil få flere voksne til å se hvilken positiv kraft gaming kan ha i en ung persons liv.

Illustrasjon: To knyttnever møtes i en "fist bump"

Mening, vennskap og kjærlighet

Det er ti år siden Ibelin forsvant fra serveren i spillet «World of Warcraft». I gamingverdenen hadde Mats venner, kjærester og et aktivt sosialt liv. I virkeligheten led han av en sjelden muskelsykdom som gjorde at han til slutt ikke klarte å bevege mer enn fingrene. 

Samtidig som gaming betydde enormt mye for Mats, betydde Mats også mye for dem han spilte med.

– Selv om Mats hadde et vanskelig utgangspunkt, var han lykkelig fordi han fant mening, vennskap og kjærlighet gjennom å møte og hjelpe andre, sier Robert.

Han tror vi mennesker har noen grunnleggende forutsetninger for at vi skal føle oss tilfreds i livet. Han mener at det er viktig å ha forståelse for at særlig unge finner disse forutsetningene på ulike arenaer.

– Vi trenger alle å føle mestring. I tillegg trenger vi positive tilbakemeldinger og å føle at noen trenger oss. Alt dette fikk Mats i spillverdenen.

The Fox

Logoen for Ibelin-prisen, en oransje rev

Lenge var det mye Robert ikke visste om Mats, selv om de bodde under samme tak. Døren inn til gamingverdenen ble åpnet for alvor i begravelsen, da Robert endelig fikk møte alle Mats sine venner fra rundt omkring i verden.

Først da fikk han hele historien om den mystiske reven som hadde stått i hylla på rommet til Mats i flere år.

– Ibelin er jo en hårfager karakter med lang hestehale. En av Mats sine nærmeste venner i spillet, Lisette fra Nederland, kalte Ibelin for The Fox. Et år sendte hun ham en kosedyrrev hun hadde kjøpt som bursdagspresang. 

Det betydde utrolig mye for Mats.

– Ofte er det de små tingene som kan bety alt. Du kan snakke om inkludering og fellesskap så mye du vil, men uten de små handlingene i hverdagen, har det ingenting å si.

Før begravelsen til Mats fikk familien støpt en rev i bronse til graven hans på Vestre gravlund i Oslo. Inne i World of Warcraft-spillet, i en skog som heter Elwynn Forest, står det i dag en kopi av graven med den lille reven på.

Denne reven er også logoen til Ibelinprisen.

– Like reelt som det fysiske livet

I de ti årene som har gått siden begravelsen til Mats, har det skjedd mye på spillfronten. Likevel mener Robert at mange voksne har en lang vei å gå når det gjelder å ta gamingkulturen på alvor.

– Nesten 80 prosent av norske tenåringer spiller mer enn én time hver dag. Det betyr at gaming er den desidert største fritidsaktiviteten for norske tenåringer – mye større enn fotball, håndball og musikk. 

Samtidig sier 80 prosent av foreldrene til tenåringene at de forstår lite av gamingen til barna. Det vitner om en stor kløft mellom generasjonene, mener Robert.

Han tror for mange foreldre, lærere og ansatte i helsevesenet og barnevernet sliter med å ta gaming på alvor, annet enn når det er med negativt fortegn. 

– Overdreven spilling er selvfølgelig ikke bra. Samtidig handler gamingmiljøer om så mye mer enn bare selve spillet. Det er sosiale relasjoner, krangling, forelskelser, kjærlighet, mestring og interesser. Det er alt det vi i min generasjon forbinder med det fysiske livet. 

– Vi trenger rollemodeller på alle de arenaene vi befinner oss, enten det er voksne eller jevnaldrende. Det handler jo egentlig ikke om gaming – det handler om livet.

– Alle har kraften i seg

I den grad Mats hadde en superkraft, så var det at han gjorde det meste ut av det livet han fikk tildelt, mener Robert. Nå tror han at Ibelinprisen vil bidra til at kraften lever videre.

– Det er ikke likegyldig hva vi sier og mener. Det påvirker folk rundt oss. Adferd smitter, holdninger smitter. Mats fant glede i å bruke livet sitt på å hjelpe andre. Det var en enorm kraft han hadde, og den virker fortsatt. 

Robert mener det ikke bare er viktig å ha noen å se opp til, men også at vi har noen trygge forbilder vi kan henvende oss til der vi er. 

– Vi opplever vanskelige situasjoner både i den analoge verden og den digitale verden. Begge steder trenger vi rollemodeller som kan hjelpe oss. Ibelinprisen handler ikke om hvem som er best i Fortnite eller Roblox – den handler om å hylle de som tar i et tak for andre. 

– Jeg tror ikke dette er en binær styrke som du enten har eller ikke har. Jeg tror den finnes i alle. I en tid der vi blir mer og mer fragmenterte, er det viktig å bruke den positive kraften vi har i oss, sier Robert.

– Det er denne kraften Ibelinprisen skal hylle. 

Illustrasjon: En tegnet rev og teksten "Ibelinprisen"