Ta kontroll over skjermtiden din
Kan ungdommer klare seg et døgn uten telefonen?
Barn og unge vil logge av oftere. Men hvordan klarer en egentlig det? To skoleklasser fikk i oppdrag å finne frem til – og teste – ti tips.
Fyrstikkalleen skole, en vårdag i 2023. To avgangsklasser i siste innspurt mot russetid og eksamen får et oppdrag av Medietilsynet og NewsLab: Har dere noen tips til hvordan man kan kutte ned på skjermtiden sin? Vil dere hjelpe oss å teste dem ut?
Bakgrunnen for det lille eksperimentet var at mange barn og unge selv sa klart ifra: De vil logge litt av. Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022 viste at det kan bli mye scrolling på mobilen:
- 3 av 10 skulle ønske de kunne logge av oftere.
- Omtrent like mange oppgir at de sliter med søvn på grunn av mobilen.
Hva kan en gjøre med det? Hjerneforskerne, psykologene og journalistene har mange gode tips – men det er minst like interessant å høre hva unge selv tenker kan fungere.
Hør elev Alf Wiktor Williamsen sine beste tips for å redusere skjermtid:
Kan en kutte mobilen helt?
Med Barn og medier-tallene friskt i minne holdt Medietilsynet og innholdsbyrået NewsLab en workshop med to medieklasser på Fyrstikkalleen skole i Oslo.
Vi spurte hva skoleelevene selv tenker om mobilbruken sin. Hva kunne de tenke seg å teste for å kutte i skjermtiden sin? Er løsningen å bare kvitte seg med mobilen? En skoleklasse i Danmark har faktisk testet dette i ti dager.
Fyrstikkalleens elever har masse glede av sine skjermer: En kan holde seg oppdatert på nyheter, finne informasjon, ta bilder og lage seg minner, holde kontakt med venner og familie, kjøpe ting og fikse hverdagens små gjøremål – fra legetime til bussbilletter. En «brenner tid» når en venter på noe, blir eksponert for nye perspektiver og inspirerende innhold, og finner all verdens underholdning med noen få tastetrykk: Filmer, serier, musikk, podkaster.
Vel og bra, er det ikke? Vel, ikke alt er bare bra.
Føler seg avhengige
Ungdommene kjenner godt effekten av alle distraksjonene: Dårlig konsentrasjon. De kjenner til stress og press, dårlig søvn og avhengighet – opplevelsen av at ingen egentlig er sosiale på arenaene der en skal være sammen med hverandre.
Dessuten oppfattes mobilen som et tidssluk: «Som om tiden bare forsvinner», fortalte én. «En havner lett i sveipeloopen», sa en annen.
Ikke minst handler dette om alt en IKKE gjør, fordi mye tid går med til å se på skjermen. Mange unge sier de savner å bruke tid på hobbyer, trening og lesing. En drømmedag består egentlig ikke av å scrolle. Mange foretrekker heller en tur i parken med musikk og gode venner, fremfor scrolling.
En elev sa at det kjennes unaturlig å stirre så mye på skjermen. «Det var liksom ikke meningen at vi skulle sitte 8 timer om dagen på en skjerm».
Ja takk, begge deler
En løsning er å si som Ole Brumm: Ja takk, begge deler.
Ja, vi vil ha mobiltelefonene våre – men vi vil også ha mye annet i livet.
Da hjelper det å øve opp litt kontroll over skjermbruken for å unngå å havne i «sveipeloopen» – men hvordan gjør en det i praksis?
Elevenes tips
Dette var de ti tipsene elevene ble enige om å teste:
1. Legg igjen mobilen hjemme når du skal ut en tur.
2. Slett tidstyvene (appene som stjeler mye tid).
3. Ikke mobil på soverommet.
4. Finn en ny hobby.
5. Maks to timer skjerm om dagen.
6. Ingen varsler (nesten).
7. Legg telefonen et fast sted hjemme.
8. 24 timer uten telefon.
9. Bare skjerp deg!
10. Test Hold-appen.
Hvordan gikk det?
En påskeuke og et par eksamens- og skoleuker senere spurte vi: Hvordan gikk det, egentlig?
Svarene spriket, fra «awesome» til «morsomt å prøve, men jeg ga litt opp».
En skrev: «Det gikk bra. Jeg brukte åpenbart mobilen mindre, men jeg følte en need for å sjekke mobilen for en føler at en går glipp av veldig mye.»
Elevene fortalte om hvordan det var å oppleve at de måtte «krige» med seg selv for å la mobilen ligge på kvelden: «Jeg var/er så avhengig av den at det blir veldig vanskelig.»
«Det som var bra med forsøket var at jeg innså hvor mye tid jeg brukte på telefonen.»
«Følte meg faktisk mindre avhengig».
En skrev at det var enkelt å «jukse» for seg selv. Det ble like mye en test av selvdisiplin som av skjermtid. En annen påpekte at en går glipp av mye uten mobilen: «Det var veldig stille i forhold til da jeg bare brukte mobilen».
Samtidig var det flere oppturer:
«Du får jo tid til masse annet istedenfor mobiltid. Tid med familie og å være mer aktiv og produktiv».
«Jeg har slått av varslinger på både Instagram og TikTok. Jeg har drevet og heklet mye i det siste og lest en bokserie.»
«Jeg lot mobilene ligge igjen hjemme når jeg gikk kveldstur eller tok meg en joggetur. Jeg lastet ned musikk og podkast på min Apple Watch. Det gjorde at jeg slapp å ha med mobilen. Jeg innførte også en ny vane med å legge mobilen igjen på badet samtidig som jeg pusser tenna.»
«Vi har også begynt å si ifra til hverandre når vi alle sammen plutselig sitter oppslukt i skjermen.»
Hva fungerte best?
Noen tips viste seg å fungere bra: Å lage helt konkrete begrensninger for seg selv kan være enkelt og nyttig: Still inn fokus-begrensninger på telefonen, slett eller gjem apper, skru av varsler og legg telefonen i et annet rom når du skal sove.
Å slette tidstyv-appene er også lurt, om du ikke bruker like mye – eller enda mer – tid på andre apper isteden. Èn slettet TikTok, men ble sittende å scrolle på Instagram Reels isteden. Rykk tilbake til start!
Trikset med å droppe mobil på soverommet var flere fornøyde med. Mange prøvde dessuten å finne en ny hobby. Elevene strikket og broderte, trente og skatet, tegnet, laget mat og leste, uten å stirre på skjermen samtidig. Et kjempetips!
Noen ganger er det enkleste det beste. Kan en rett og slett bare skjerpe seg? Ja, klart en kan. Flere elever ved Fyrstikkalleen gjorde akkurat det. Erfaringene var gode, skjermtiden gikk ned.
Noen modige sjeler testet dessuten fullt avhold: Kunne de klare seg 24 timer helt uten mobil? For et par ungdommer var svaret ja, for andre sprakk det etter 6–7 timer. Uansett fikk elevene en helt håndfast erfaring: Ja, vi er ganske avhengige av den skjermen. Og nei, avhengighet kjennes ikke så ålreit ut.
Hva gir bedre kontroll deg?
Flere opplevde gode effekter av å ta kontroll over skjermtiden sin: Mer ro og konsentrasjon, mindre stress.
«Føler en større tilstedeværelse og "klarhet" i både konsentrasjonsevne og generelt.»
«Det hjalp litt med oppmerksomheten min.»
«Jeg fant også ut at jeg har flere ideer og kan være mer produktiv når jeg er alene med tankene mine.»
Men så hjelper det jo bare et stykke på vei å skjerpe seg selv. Hva med alle de andre?
«Selv om jeg klarer å stoppe bruke mobilen, klarer ikke andre det. Så jeg opplever å føle meg litt mer utenfor eller irritert når jeg er rundt personer og de bruker mobilen uten at det haster.»
Det går an å ta grep. Fyrstikkalleens elever har vist oss hvordan.