1. Startsiden
  2. Fakta og innsikt
  3. Rapporter
  4. Barn og medier

Barn og medier

Skadelig innhold, seksuelle kommentarer og nakenbilder på nett

En jente sitter på gresset og ser på mobilen sin

Denne rapporten er en delrapport som hører til Barn og Medier 2024-undersøkelsen.

Undersøkelsen Barn og medier 2024 er gjennomført av Verian på oppdrag fra og i samarbeid med Medietilsynet.

Barn og medier- undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2003, og er gjennomført annethvert år fra 2006. Forrige utgave ble gjennomført i 2022. Formålet med undersøkelsen er å gi innsikt i hvordan barn og unge reflekterer rundt egen mediebruk. Årets datainnsamling ble gjennomført i første kvartal 2024, på 122 ulike skoler spredt over hele landet. 3212 barn i alderen 9-18 år har deltatt i kartleggingen. Resultatene er vektet på kjønn, skoletrinn og kommunestørrelse (Basert på SSBs oversikt over kommunestørrelse - de 20 mest folkerike kommunene utgjør 46 prosent av populasjonen) for å utjevne utvalgsskjevheter. Samlet belyser undersøkelsen et stort omfang av tema knyttet til barns digitale hverdag.

I denne delrapporten presenteres resultater på områdene som belyser barnas synspunkter og erfaringer rundt skadelig innhold, negative hendelser på nett, seksuelle kommentarer og nakenbilder. Kartleggingen på dette området har vært frivillig å besvare og er kun gjort blant 13-18 åringer. Rapporten Barn og medier 2024 publiseres i sin helhet vinteren 2024.

Medietilsynet publiserer også Foreldre og medier-undersøkelsen, som gir innblikk i hvordan foreldrene opplever barnas medievaner. Denne undersøkelsen blir i likhet med Barn og medier publisert annethvert år, og er senest gjennomført i 2024.

Last ned rapporten som PDF her

Hovedfunn

Skadelig innhold

  • En tredjedel av tenåringer i alderen 13–18 år har blitt eksponert for hatmeldinger rettet mot grupper eller enkeltpersoner og/eller skremmende eller voldelige bilder eller filmer, flere ganger på nettet i løpet av det siste året. Det er den typen skadelig innhold flest har vært eksponert for. Rundt to av ti har flere ganger sett innhold knyttet til måter å bli tynn på og/eller salg av alkohol. I overkant av en av ti har flere ganger sett planlegging av slåssing eller slåsskamper, selvskading og/eller salg av narkotika.
  • Graden av eksponering av skadelig innhold øker med alder. Unntaket er innhold om slåssing eller planlegging av slåsskamper og selvskading, som flere 13–14-åringer enn 17–18-åringer har vært eksponert for.
  • Det er en økning i andelen som har blitt eksponert for skadelig innhold sammenlignet med 2022 og 2020. 

Negative hendelser

  • Blant 13–18-åringene har 42 prosent opplevd at noen har skrevet stygge kommentarer til dem på nettet i løpet av det siste året. En tredjedel har opplevd å bli utestengt fra en gruppe, at noen har lagt ut bilder eller videoer av dem mot deres vilje, at noe de har delt har blitt delt videre mot deres vilje og/eller å få trusler. 23 prosent svarer at de har blitt mobbet på nettet i løpet av det siste året.
  • Jo yngre tenåringene er, jo flere er det som har opplevd negative hendelser på nettet. Dette gjelder alle typer hendelser. Flere 13–14-åringer enn 17–18-åringer har opplevd disse hendelsene i løpet av det siste året.

Uønskede seksuelle kommentarer

  • I årets undersøkelse har vi vektlagt forekomsten og opplevelsen av å få uønskede seksuelle kommentarer. 22 prosent av tenåringene har fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet det siste året.
  • På tvers av alder har flere jenter enn gutter fått uønskede seksuelle kommentarer.
  • Halvparten av de som mottar uønskede seksuelle kommentarer får det fra en ukjent på nettet, og ni prosent har fått det av sin kjæreste. 

Deling av nakenbilder

  • En tredjedel av 13–18-åringer har fått tilsendt et nakenbilde og/eller blitt spurt om å sende nakenbilde.
  • Ni prosent av tenåringer har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Noe flere jenter enn gutter har sendt nakenbilde, og andelen øker med alder.
  • Av de som selv har delt et nakenbilde det siste året, har en av fire opplevd at et nakenbilde er blitt delt videre.
  • 4 prosent av 13–18-åringer svarer at de selv har delt nakenbilder de har fått av andre. 

Eksponering for skadelig innhold blant unge

Hvor mange blir eksponert for skadelig nettinnhold?

13–18-åringer blir spurt om de i løpet av det siste året har sett en rekke ulike typer skadelig innhold på nettet. Om lag en av tre har flere ganger det siste året sett skremmende eller voldelige bilder eller filmer (33 prosent) og/eller hatmeldinger rettet mot grupper eller enkeltpersoner (37 prosent). 24 prosent har sett innhold knyttet til måter å bli tynn på flere ganger, og 19 prosent har sett innhold om salg av alkohol. 15 prosent har flere ganger sett innhold om planlegging av slåssing eller slåsskamper. Innhold knyttet til selvskading er flere ganger sett av 13 prosent, og innhold om salg av narkotika er flere ganger sett av 12 prosent. Figur 1 viser resultatene brutt ned på kjønn og alder, og dette vil kommenteres fortløpende. 

Figuren viser hvilket innhold som barn og unge har sett på nett
Figur 1. «Har du i løpet av de siste 12 månedene sett dette på nettet?». Prosent. 13–18-åringer har blitt spurt. Antall som har svart: 1 809.

Skremmende eller voldelige bilder og filmer

56 prosent av 13–18-åringer har opplevd å se innhold av denne typen én eller flere ganger, i løpet av det siste året.

  • Sammenlignet med i 2022 er det en økning på fem prosentpoeng (fra 51 prosent).
  • Det er ingen kjønnsforskjeller i andelen som har sett skremmende eller voldelige bilder og filmer det siste året.
  • Færre 13–14-åringer har sett skremmende eller voldelige bilder og filmer det siste året, sammenlignet med 15–18-åringer (49 mot 59 prosent). 

Hatmeldinger rettet mot grupper eller enkeltpersoner

53 prosent har sett hatmeldinger på nettet det siste året.

  • Dette er en økning på seks prosentpoeng sammenlignet med i 2022 (53 prosent).
  • Total sett er det flere jenter enn gutter som har sett hatmeldinger rettet mot grupper eller enkeltpersoner det siste året (56 mot 50 prosent). Kjønnsforskjellen er tydeligst blant 17–18-åringer (57 mot 48 prosent).
  • Færre 13–14-åringer enn 17–18-åringer har sett hatmeldinger rettet mot grupper eller enkeltpersoner det siste året (54 mot 49 prosent). 

Måter å bli svært tynn på

40 prosent har én eller flere ganger sett innhold om måter å bli svært tynn på, i løpet av det siste året.

  • Her er det ingen endring sammenlignet med i 2022 (38 prosent).
  • Det er store kjønnsforskjeller på tvers av alle aldersgruppene. Totalt sett har 53 prosent av jentene sett måter å bli svært tynn på det siste året, mot 27 prosent av guttene.
  • Det er ingen forskjell i hvor stor andel som har sett måter å bli svært tynn på det siste året, på tvers av alder.

Salg av alkohol

33 prosent har én eller flere ganger sett innhold om salg av alkohol.

  • Det er ingen endringer sammenlignet med i 2022 (33 prosent).
  • Det er ingen kjønnsforskjell totalt sett, men flere gutter enn jenter i 15–16-årsalderen har sett salg av alkohol i løpet av det siste året (37 mot 29 prosent).
  • Flere 17–18-åringer enn 13–14-åringer har sett salg av alkohol det siste året (37 mot 28 prosent).

Planlegging av slåssing eller slåsskamper

33 prosent har sett planlegging av slåssing eller slåsskamper i løpet av det siste året.

  • Det er en liten økning sammenlignet med i 2022 (30 prosent).
  • Totalt sett er det ingen kjønnsforskjeller i andelen som har sett planlegging av slåssing eller slåsskamper det siste året.
  • Det er flere blant 13–14-åringer enn 17–18-åringer som har sett planlegging av slåssing eller slåsskamper det siste året (33 mot 26 prosent).

Selvskading

27 prosent har sett innhold med selvskading det siste året.

  • Det er en liten økning på tre prosentpoeng sammenlignet med i 2022 (24 prosent).
  • Totalt sett er det ingen kjønnsforskjeller. Flere jenter enn gutter i alderen 13–14 år har sett innhold med selvskading, og flere gutter enn jenter i alderen 15–16 år.
  • Det er flere blant 13–14-åringer enn 17–18-åringer som har sett innhold med selvskading (30 mot 23 prosent).

Salg av narkotika

Totalt 23 prosent har sett salg av narkotika i løpet av det siste året.

  • Det er en like stor andel som i 2022 (23 prosent).
  • Totalt sett er det ikke en signifikant kjønnsforskjell, men flere gutter enn jenter i 15–16-årsalderen har sett salg av narkotika det siste året (31 mot 22 prosent).
  • Flere 15–16-åringer enn 13–14-åringer har sett salg av narkotika i løpet av det siste året (27 mot 19 prosent). 

Fra 2020 (I 2020 var spørsmålsformuleringen: «Har du i løpet av det siste året sett innhold eller diskusjoner på nettet der folk snakker om eller viser noe av følgende?». Man bør derfor være varsom med sammenligningen.) til 2022 var det også en økning i eksponering på tvers av typene innhold, med unntak av slåssing eller planlegging av slåsskamper og salg av narkotika. Økningen i eksponering av de listede typene med skadelig innhold, fortsetter altså i 2024.

Figuren viser hva slags skadelig innhold som barn og unge har sett på nett de siste 12 månedene brutt ned på alder og kjønn
Figur 2. «Har du i løpet av de siste 12 månedene sett dette på nettet?». Prosent. Sammenslåing av andel som har svart «Ja, flere ganger» og «Ja, én gang». Brutt ned på kjønn og alder. Antall som har blitt spurt varierer: mellom 218 og 366.

Negative hendelser på nettet

Hvor mange har negative opplevelser på nett?

13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående skole, ble stilt spørsmål om de i løpet av det siste året, og i så fall hvor ofte, har opplevd en rekke ulike negative hendelser på nettet (I 2022 og 2020 ble alle stilt disse spørsmålene, men i årets undersøkelse har kun 13–18-åringer fått spørsmålene.). Figur 3 viser resultatene for hver hendelse. Ti prosent har i løpet av det siste året opplevd at noen har skrevet stygge kommentarer til dem, mange ganger. Mellom fem og seks prosent har opplevd de andre hendelsene mange ganger. Det er altså slik at flere opplever slike hendelser én gang eller noen ganger, fremfor mange ganger. Likevel har et fåtall totalt sett opplevd disse hendelsene det siste året (fra 52 til 70 prosent).

Figuren viser hvor ofte unge har opplevd forskjellige negative opplevelser på nett de siste 12 månedene
Figur 3. «Har du i løpet av det siste året opplevd noe av dette på nett?». Prosent. 13–18-åringer har blitt spurt. Antall som har svart: 1 811.

I Figur 4 framstilles resultatene brutt ned på kjønn og alder, og dette vil kommenteres fortløpende sammen med totalresultatene for hver enkelthendelse.

Stygge kommentarer

Totalt sett har 42 prosent av 13–18-åringer opplevd at noen har skrevet stygge kommentarer til dem i løpet av det siste året. Et flertall av disse har opplevd det flere ganger.

  • Totalt sett er det flere gutter enn jenter som har opplevd å få stygge kommentarer på nettet det siste året (45 mot 38 prosent). Kjønnsforskjellen er størst blant 15–16-åringer har opplevd dette (51 mot 40 prosent).
  • Andelen som opplever å få stygge kommentarer på nettet, synker med alder. Totalt sett har flere 13–14-åringer enn 17–18-åringer opplevd å få stygge kommentarer på nettet (42 mot 37 prosent).

Utestenging

35 prosent har opplevd å bli utestengt fra en gruppe på nettet. En like stor andel har opplevd dette noen ganger som én gang.

  • Totalt sett har flere jenter enn gutter opplevd utestenging på nettet (40 mot 30 prosent). Kjønnsforskjellen er størst for 13–14-åringer, hvor 47 prosent av jentene og 28 prosent av guttene har opplevd utestengning.
  • Andelen som opplever utestengning, synker med alder. Det er også flere blant 13–16-åringer som har opplevd utestenging det siste året, sammenlignet med 17–18-åringene (37 mot 30 prosent). 

Deling av bilder og annet

33 prosent har opplevd at noen har lagt ut bilder eller videoer av dem mot deres vilje. 27 prosent har opplevd at noe de har delt har blitt delt videre mot deres vilje, i løpet av det siste året.

  • Totalt sett har flere jenter enn gutter opplevd at bilder eller videoer av dem, har blitt delt mot deres vilje (35 mot 30 prosent). Kjønnsforskjellen er størst for 13–14- og 17–18-åringer.
  • Det er ingen aldersforskjeller når det gjelder at noen har lagt ut bilder eller videoer mot deres vilje.  
  • Det er derimot flere gutter enn jenter som har opplevd at noe de har delt, har blitt delt videre mot deres vilje (30 mot 25 prosent). Kjønnsforskjellen er særlig tydelig blant 15–16-åringer.
  • Det er heller ingen aldersforskjeller i andelen som har opplevd at noe de har delt har blitt delt videre, mot deres vilje.

Trusler

27 prosent har fått trusler på nettet i løpet av det siste året.

  • Flere gutter enn jenter har mottatt trusler på nett det siste året (31 mot 24 prosent). Kjønnsforskjellen er størst mellom 15–16-åringer (35 prosent blant gutter og 27 prosent blant jenter).
  • De yngre opplever i større grad å få trusler enn de eldste (29 prosent blant 13–14 og 15–16-åringer mot 22 prosent blant 17–18-åringer).

Mobbing

23 prosent har blitt mobbet på nettet i løpet av det siste året.

  • Det er ingen kjønnsforskjeller i mobbing, men andelen som opplever mobbing, synker med alder. Flere blant 13–14-åringer enn 17–18-åringer har blitt mobbet det siste året (26 mot 20 prosent).
Figuren viser hva unge har opplevd på nett de siste 12 månedene, brutt ned på alder og kjønn.
Figur 4. «Har du i løpet av det siste året opplevd noe av dette på nett?». Prosent. Sammenslåing av «Ja, mange ganger», «Ja, noen ganger» og «Ja, én gang». Brutt ned på kjønn og alder. 13–18-åringer har blitt spurt. Antall som har svart varierer: mellom 219 og 366.

Hvordan opplever unge å bli utsatt for stygge kommentarer på nett?

13–18-åringer på ungdomsskolen og videregående som svarer at de har blitt utsatt for stygge kommentarer på nettet i løpet av det siste året (enten én, noen eller mange ganger), får oppfølgingsspørsmål knyttet til dette. Disse spørsmålene er nye i årets undersøkelse. Tenåringene blir blant annet spurt om hvordan de ble påvirket, sist de fikk en stygg kommentar. Over halvparten (56 prosent) svarer at de ikke brydde seg. 21 prosent svarer at de ble lei seg og 16 prosent at de ble sinte.

Figuren viser hvordan unge har reagert på stygge kommentarer de har fått
Figur 5. «Når du har fått kommentarer som du har opplevd som stygge, hvordan har det påvirket deg?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som har blitt utsatt for stygge kommentarer på nettet fikk spørsmålet. Antall som har svart: 717.

78 personer har notert et åpent svar. Også her svarer de fleste at de ikke bryr seg, og at det er morsomt.

«Det påvirker meg, men det skjer ofte, så har sluttet å bry meg så mye, tror jeg». (Jente, 15 år)

«De var teite og ga ikke mening, de var sikkert 10 år og skulle tøffe seg». (Gutt, 14 år)

Vi finner at flere gutter enn jenter svarer at de ikke bryr seg (60 mot 51 prosent), mens dobbelt så mange jenter som gutter svarer at de blir lei seg (29 mot 13 prosent). Det er ingen forskjeller mellom gutter og jenter når det gjelder å bli sinte av stygge kommentarer.

Det er ingen tydelige aldersforskjeller i hvordan tenåringene reagerer på stygge kommentarer på nettet.

Hva gjør de unge når de blir utsatt for stygge kommentarer på nett?

13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarer at de har blitt utsatt for stygge kommentarer på nettet i løpet av det siste året (enten én, noen eller mange ganger), får også oppfølgingsspørsmål om hva de gjorde sist de opplevde dette. De fleste gjorde ikke noe som helst (34 prosent) (Figur 6). 22 prosent har notert et åpent svar, og 17 prosent svarer at de blokket personen eller at de selv slettet kommentaren. 12 prosent brukte rapporteringsknappen i tjenesten.

Figuren viser hva unge foretok seg sist noen skrev en stygg kommentar til de
Figur 6. «Sist gang noen skrev en stygg kommentar til deg på nett, hva gjorde du?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som har blitt utsatt for stygge kommentarer på nettet fikk spørsmålet. Antall som har svart: 725.

147 respondenter noterer et åpent svar. De aller fleste svarer at de skrev noe stygt tilbake. Noen blokkerte også personen.

«Vær frekk tilbake også blokke før de kan si noe tilbake». (Jente, 16 år)

Mange svarer også at de ikke brydde seg, og noen at de kontaktet politiet eller anmeldte. Et par skriver også at de fant vedkomnes adresse.

«Fant ut hvor de bor og sendte dem sin egen adresse». (Gutt, 13 år)

Gutter og jenter svarer i like stor grad at de ikke gjorde noe, men vi ser at en større andel jenter svarer flere av de andre alternativene. Det er ingen tydelig aldersforskjell.

Seksuelle kommentarer på nett

Hvor mange får uønskede seksuelle kommentarer på nett?

I årets undersøkelse blir 13–18-åringer på ungdomsskolen og videregående skole spurt om de i løpet av det siste året har fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet. Tidligere har det blitt spurt om seksuelle kommentarer generelt, ikke uønskede seksuelle kommentarer. Totalt sett har 22 prosent fått uønskede seksuelle kommentarer på nett det siste året (Figur 7).

Figuren viser hvor mange unge som har fått seksuelle kommentarer på nett
Figur 7. «Har du i løpet av det siste året fått uønskede seksuelle kommentarer på nett (for eksempel i sosiale medier, spill eller på mobil)?». Prosent. 13–18-åringer har blitt spurt. Antall som har svart:1 716.

 

Her er det tydelige alders- og kjønnsforskjeller. På tvers av alder har flere jenter enn gutter fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet (totalt sett 27 mot 16 prosent) (Figur 8). Det er tendenser til økning i andelen som har fått uønskede seksuelle kommentarer med alder. 

Figuren viser hvor mange unge som har fått seksuelle kommentarer på nett, brutt ned på alder
Figur 8. «Har du i løpet av det siste året fått uønskede seksuelle kommentarer på nett (for eksempel i sosiale medier, spill eller på mobil)?». Prosent. Andel som svarer «Ja». Brutt ned på kjønn og alder. 13–18-åringer har blitt spurt. Antall som har svart varierer: mellom 204 og 351.

Hvem får unge uønskede seksuelle kommentarer fra?

13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarer at de har fått uønskede seksuelle kommentarer, får også spørsmål om hvem de har mottatt disse fra. Dette er et flersvarsspørsmål. Over halvparten har fått denne typen kommentarer av en ukjent på nettet (54 prosent) (Figur 9). 32 prosent har fått det av en guttevenn, og 11 prosent av en jentevenn. 22 prosent har fått det fra en bekjent, og ni prosent fra kjæresten sin. 

Figuren viser hvem som har kommet med seksuelle kommentarer til unge
Figur 9. «Hvem har du mottatt uønskede seksuelle kommentarer fra?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som har svart at de har fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet i løpet av det siste året, får spørsmålet. Antall som har svart: 383.

Det er også visse kjønnsforskjeller i hvem unge får uønskede seksuelle kommentarer fra. Flere gutter enn jenter har fått dette fra en jentevenn (19 mot syv prosent), mens flere jenter enn gutter har fått det fra en bekjent (29 mot 13 prosent), fra en de kjenner via nettet eller en datingapp (20 mot åtte prosent), en ukjent fra nettet (63 mot 36 prosent), eller noen andre (13 mot seks prosent). Det er ingen kjønnsforskjeller når det gjelder å få uønskede seksuelle kommentarer fra guttevenner eller kjæresten. 

Hva gjør unge når de får uønskede seksuelle kommentarer?

Videre fikk 13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarer at de har fått uønskede seksuelle kommentarer spørsmål om hva de gjorde forrige gang de fikk en slik kommentar på nett. 41 prosent svarte at de ikke gjorde noe spesielt (Figur 10). 

Figuren viser hva unge gjorde sist de fikk en uønsket seksuell kommentar på nett
 Figur 10. «Sist gang du fikk en uønsket seksuell kommentar på nett, hva gjorde du?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som har svart at de har fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet i løpet av det siste året, får spørsmålet. Antall som har svart: 373.

 

Figuren viser at 29 prosent blokkerte personen, og rundt ti prosent brukte rapporteringsløsningen i tjenesten eller fortalte det til en venn eller søsken (8 prosent). Svært få, tre prosent, fortalte det til foreldrene sine eller varslet politiet. Ni prosent fortsatte å holde kontakt med personen til tross for kommentaren.

41 personer har notert et åpent svar. Også her svarer de fleste at de svarer noe stygt etter lignende tilbake. Noen tar også kontakt med vedkomne.

 «Jeg sier det jeg mener direkte til personen, så de forstår alvoret.» (Jente, 16 år)

Også her er det noen kjønnsforskjeller. Flere jenter enn gutter blokkerte personen (39 mot 11 prosent), og/eller brukte rapporteringsløsningen i tjenesten (14 mot fire prosent). 

Deling av nakenbilder 

Hvor mange unge får tilsendt nakenbilder?

13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående fikk spørsmål om noen har sendt dem nakenbilder. 30 prosent har mottatt nakenbilder (Figur 11).  
I 2022 svarte 44 prosent ja på om noen hadde sendt de et nakenbilde, og i 2020 var andelen som svarte ja på 42 prosent. At spørsmålet om uønskede seksuelle kommentarer er stilt før dette spørsmålet, kan ha innvirkning på respondentens oppfatning av dette spørsmålet, og kan forklare noe av nedgangen. Tidligere har også spørsmålet hatt en annen formulering: «Har noen sendt deg et nakenbilde før (som for eksempel nudes eller dickpick)?». Sammenligningen over tid bør derfor gjøres med forbehold.

Figuren viser hvor stor andel av unge som har fått tilsendt et eller flere nakenbilder
Figur 11. «Har noen sendt deg et nakenbilde (som for eksempel nudes eller dickpick)?». 13–18-åringer fikk spørsmålet. Antall som har svart: 1 705.

Totalt sett har jenter i større grad enn gutter mottatt nakenbilder (36 mot 22 prosent). Dette gjelder på tvers av alder. Vi finner også at andelen som har mottatt nakenbilder øker med alder. 22 prosent blant 13–14-åringer, 31 prosent blant 15–16-åringer og 37 prosent blant 17–18-åringer har mottatt nakenbilder.

Hvem mottar unge nakenbilder fra?

13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarer at de får tilsendt nakenbilder, får videre spørsmål om hvem de har mottatt nakenbildet eller nakenbilder av (I 2022 var dette et singelspørsmål: «Hvem sendte deg nakenbilde(r) sist gang?», derfor sammenlignes ikke resultatene). Det er også slik at flest mottar nakenbilder av fremmede på nettet – over halvparten svarer dette (55 prosent) (Figur 12). To av ti svarer at de har fått fra kjæresten sin (22 prosent), en bekjent (22 prosent), en de kjenner fra nettet eller en datingapp (20 prosent), guttevenn (20 prosent) og/eller jentevenn (16 prosent).

Også her er det noen kjønnsforskjeller. Dobbelt så mange jenter som gutter får nakenbilder fra ukjente på nettet (67 mot 34 prosent), mens tre ganger så mange gutter som jenter har fått nakenbilder fra en jentevenn (32 mot syv prosent). Det er også flere gutter enn jenter som svarer at de har fått det av «noen andre» (21 mot 11 prosent). 

Figuren viser hvem unge har mottatt nakenbilde(r) av
Figur 12. «Hvem har du mottatt nakenbilde(r) av?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som svarer at de har mottatt nakenbilde/nakenbilder, får spørsmålet. Antall som har svart: 564.

Hvor mange unge har blitt spurt om å dele nakenbilder av seg selv?

13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående blir også stilt spørsmål om noen har spurt dem om de kan sende eller dele nakenbilde av seg selv. 28 prosent svarer ja på dette (Figur 13). I 2022 var tilsvarende andel 43 prosent. Respondentene ble i foregående spørsmål spurt om uønskede seksuelle kommentarer, noe som kan ha påvirket oppfatningen av dette spørsmålet, til tross for at dette gjelder alle typer nakenbilder.

Figuren viser andelen unge som har blitt bedt om å sende nakenbilde av seg selv
Figur 13. «Har noen spurt deg om du kan sende/dele nakenbilde av deg selv?». Prosent. 13–18-åringer ble spurt. Antall som har svart: 1 700. 

Også her finner vi tydelige kjønnsforskjeller. Totalt sett har 39 prosent av jenter og 15 prosent blant gutter blitt spurt om nakenbilder. Denne kjønnsforskjellen gjelder på tvers av alder. Det er også slik at flere eldre enn yngre har blitt spurt. Totalt sett har 20 prosent av 13–14-åringer, 29 prosent av 15–16-åringer og 34 prosent av 17–18-åringer blitt spurt om nakenbilder. Aldersforskjellen gjelder for begge kjønn.

Hvem spør de unge om de kan sende nakenbilder av seg selv?

Videre fikk 13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarte at de har blitt spurt om å dele nakenbilder av seg selv, spørsmål om hvem som spurte om dette.  Igjen finner vi at de fleste ble spurt av en ukjent på nettet (58 prosent) (Figur 14). Deretter svarer to av ti at de har fått forespørsel fra en bekjent (25 prosent), en guttevenn (23 prosent), en de kjenner fra nettet eller en datingapp (21 prosent), og/eller fra kjæresten sin (21 prosent).

Figuren viser hvem som har bedt unge om å sende nakenbilde av seg selv
Figur 14. «Hvem har du fått forespørsel av om å sende nakenbilde(r)?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som har svart at de har blitt spurt om å dele nakenbilder av seg selv, fikk spørsmålet. Antall som har svart: 521.

66 prosent av jenter og 36 prosent av gutter har blitt spurt av en ukjent på nettet. Flere gutter enn jenter har blitt spurt av kjæresten sin (28 mot 19 prosent) og/eller av en jentevenn (34 mot to prosent). 

Hvor mange unge har delt nakenbilder av seg selv?

Alle 13–18-åringer på ungdomsskole og videregående blir spurt om de har sendt eller delt nakenbilde av seg selv i løpet av det siste året. Ni prosent svarer at de har gjort dette (Figur 15). Dette er en nedgang sammenlignet med i 2022 og i 2020, hvor henholdsvis 15 og 12 prosent svarte at de hadde gjort det. Igjen er det verdt å merke seg at dette kan skyldes det foregående spørsmålet om uønskede seksuelle kommentarer, til tross for at dette spørsmålet gjelder alle typer nakenbilder.

Figuren viser hvor stor andel av unge som har sendt nakenbilde av seg selv de siste 12 månedene
Figur 15. «Har du sendt eller delt nakenbilde av deg selv i løpet av det siste året?». Prosent. 13–18-åringer har fått spørsmålet. Antall som har svart: 1 698.

Noe flere jenter enn gutter svarer ja (ti mot syv prosent). Andelen som svarer ja øker med alder. Totalt sett har tre prosent av 13–14-åringer, åtte prosent av 15–16-åringer og 15 prosent av 17–18-åringer delt nakenbilder av seg selv det siste året. Økningen i andelen som har delt nakenbilder med alder, gjelder for begge kjønn.

Hvem har unge delt nakenbilder med i løpet av det siste året?

De 13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarer at de har delt nakenbilder av seg selv i løpet av det siste året, får også spørsmål om hvem de har sendt nakenbilde eller delt nakenbilder med. Det er verdt å merke seg at kun 171 respondenter har svart på dette spørsmålet, og at feilmarginene derfor er store. Et stort flertall svarer at de har sendt til kjæresten sin (62 prosent) (Figur 16). 27 prosent har sendt til en guttevenn og 15 prosent til en jentevenn. Om lag en av ti har sendt til en ukjent på nettet (13 prosent), en de kjenner fra nettet eller en datingapp (12 prosent), en bekjent (12 prosent) eller noen andre (8 prosent).

Figuren viser hvem som unge har sendt nakenbilder til
Figur 16. «Hvem har du sendt nakenbilde(r) til?». 13–18-åringer som svarte at de hadde sendt nakenbilde i løpet av det siste året, fikk spørsmålet. Antall som har svart: 171. 

En større andel jenter enn gutter har sendt til kjæresten sin (70 mot 48 prosent), og flere gutter enn jenter har sendt til en jentevenn (26 mot ni prosent). Utover dette er det få forskjeller mellom kjønnene. 

Opplever unge at deres nakenbilder deles videre?

I år blir 13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående som svarer at de har delt nakenbilde det siste året, spurt om de har opplevd at nakenbilder de har delt, blir delt videre. 24 prosent av disse svarer at dette har skjedd (Figur 17). Det er viktig å huske at basen er relativt liten (171 respondenter). Det er ingen tydelige kjønns- eller aldersforskjeller. 

Figuren viser hvor stor andel av unge som har opplevd at et nakenbilde av de har blitt delt videre
Figur 17 «Har du opplevd at nakenbilder du har delt med noen har blitt delt videre?». Prosent. 13–18-åringer som har svart at de har delt nakenbilde det siste året, får spørsmålet. Antall som har svart: 171.

De som svarer ja, blir videre spurt om hvor disse bildene ble delt. Det er viktig at disse resultatene tolkes med omhu, da det kun er 38 respondenter som har svart på dette spørsmålet. Nesten like mange svarer at bildene har blitt delt i en direktemelding, i lukkede grupper og i åpne grupper (henholdsvis 36, 35 og 27 prosent). 23 prosent ønsker ikke å svare, eller vet ikke hva de skal svare på spørsmålet.

Figuren viser hvor unge har opplevd at nakenbilder av dem selv har blitt delt
Figur 18. «Hvor ble disse bildene delt?». Prosent. 13–18-åringer som har svart at de har opplevd at nakenbilder de selv har delt har blitt delt videre, har fått spørsmålet. Antall som har svart: 38.

Kun fire personer har notert et åpent svar.

Deler unge nakenbilder av andre?

Alle 13–18-åringene på ungdomsskolen og videregående fikk spørsmål om de selv har delt videre nakenbilder de har mottatt av andre. Fire prosent svarer ja (Figur 19). Det er ingen tydelige kjønns- eller aldersforskjeller i andelen som svarer ja.

Figuren viser hvor stor andel unge som selv har delt nakenbilder av andre
Figur 19. «Har du selv delt videre nakenbilder du har mottatt fra andre?». Prosent. 13–18-åringer har fått spørsmålet. Antall som har svart: 1 694.

De som svarer ja, får videre spørsmål om hvor de delte disse bildene. Det er verdt å merke seg når resultatene tolkes at det få som har fått spørsmålet (71 personer). Figur 20 viser at halvparten svarer at disse ble delt i lukkede grupper (49 prosent), 42 prosent at de ble delt i en direktemelding og 18 prosent at de ble delt i en åpen gruppe. Kun syv personer har notert et åpent svar.

Figuren viser hvor unge har delt nakenbilder av andre
Figur 20. «Hvor ble disse bildene delt?». Prosent. Flersvar. 13–18-åringer som svarer at de har delt nakenbilder de selv har mottatt med andre, får spørsmålet. Antall som har svart: 71.