Nyhetssaker
Adressa-journalister får menneskerettspris
Adresseavisens Grete Holstad og Kim Nygård har fått Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettspris for journalister. De fikk prisen for sin journalistiske innsats med Fosensaken.
Prisen på 100 000 kroner og et trykk av kunstneren Cathrine Alice Liberg ble delt ut av statssekretær Erlend Hanstveit i kultur- og likestillingsdepartementet under Norsk Redaktørforenings høstmøte i Oslo 6. november. Holstad tok imot prisen på vegne av begge vinnerne.
– Prisen gis for journalistisk innsats gjennom mange år, da prisvinnerne var nærmest alene om å følge Fosensaken. Den samlede dekningen preges av stor kildebredde og vilje til å la alle parter bli hørt. Prisvinnernes arbeid med Fosensaken viser oss hvor kritisk journalistikken er for å avdekke og opplyse om brudd på menneskerettigheter, sier kultur- og likestillingsminster Lubna Jaffery.
Prisen deles ut annethvert år til journalister som i særlig grad har satt søkelys på menneskerettsspørsmål i Norge.
– Undersøkende journalistikk er avgjørende for å holde myndigheter og aktører i maktposisjoner ansvarlige, og for å holde offentligheten informert. Det er sentralt for demokratiet vårt at journalister gis rom til å følge saker som ikke gir umiddelbar avkastning eller oppmerksomhet. Vinnerne av årets pris representerer en slik demokratisk bevissthet, også fra sin redaksjon og sitt mediehus, sier Jaffery.
I juryens begrunnelse heter det blant annet:
“Fosensaken verserte i mange år, uten å vekke den store medieinteressen. Da reindriftsutøverne og vindkraftutbyggerne møttes i retten første gang i 2017, var prisvinneren på plass i rettssalen. Journalisten oppdaget tidlig de menneskerettslige aspektene ved konflikten, og har siden holdt fast i dekningen av rettsprosessene og samenes årelange kamp for sin kulturutøvelse.
Denne gangen har juryen valgt å hedre journalistikk som belyser menneskerettighetene for urfolk, et tema med stor og økende relevans både globalt, nasjonalt og lokalt. Denne problemstillinga vil gjøre seg gjeldende i tida framover hvor det vil være mange krevende avveininger, men det er viktig å huske at minoriteter har et særlig vern.”
Les hele begrunnelsen her.