1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Det europeiske medierådet er etablert

Tre mennesker, to kvinner og en mann, foran et stort vindu. I glasset ser vi speilbilde av fotografen og at det er flere personer i rommet.
Nestleder Amma Asante og leder Carlos Aguilar Paredes i rådet på hver sin side av Mari Velsand, direktør i det norske Medietilsynet.

Mediemyndigheter fra 30 europeiske land er med i Det europeiske medierådet, som nå er etablert. Rådet skal blant annet bidra til å motvirke inngrep i pressefriheten både fra statlige og kommersielle aktører.

Det nye medierådet ble konstituert i Brussel 10. februar, og består av mediemyndigheter fra de 27 medlemslandene i EU og 3 EFTA-land, inkludert Medietilsynet. 

- Selv om vi per i dag er heldig stilt her i Norge, er både pressefrihet og mediemangfold under press i Europa. Redaktørstyrte medier er en hjørnestein i åpne demokratier, og vi trenger et styrket og koordinert europeisk samarbeid for å verne om medienes posisjon, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. 

Medierådet er en videreføring av ERGA (European Regulators Group for Audiovisual Media Services), men med bredere mandat, og er i tillegg uavhengig av Europakommisjonen. Rådets arbeidsoppgaver er forankret i direktivet for audiovisuelle medietjenester, som nå er blitt en del av den norske kringkastingsloven, og i mediefrihetsforordningen, som ennå ikke er innlemmet i EØS-avtalen.  

- Mediefrihetsforordningen innebærer forpliktelser som er viktigst for land der pressefriheten står svakere enn i Norge, men dagens politiske situasjon gir et behov for et internasjonalt perspektiv på mediemangfold og redaksjonell uavhengighet, sier Velsand. 

Mediefrihetsforordningen pålegger sosiale medier og andre store internettplattformer å varsle en redaksjon 24 timer før et innlegg slettes, med rett til å klage på beslutningen. Medierådet skal fasilitere dialogmøter mellom europeiske medieorganisasjoner og globale plattformer ved behov. 

- Sosiale medier er blitt en viktig infrastruktur for den offentlige samtalen, og de globale aktørene har stor påvirkningsmakt over innholdet vi får se. Vi trenger derfor et bedre vern av redaksjonelt innhold på internettplattformene, sier Velsand. 

Medierådet får også en viktig oppgave i å koordinere håndhevingen av direktivet for audiovisuelle medietjenester, som omfatter sosiale medieplattformer som YouTube, TikTok, Instagram og Facebook, som blant annet er forpliktet til å ha tilstrekkelige beskyttelsestiltak for barn og unge. 

Carlos Aguilar Paredes fra den spanske mediemyndigheten er valgt som leder for det europeiske medierådet, mens Amma Asante fra den nederlandske myndigheten er nestleder. 

Les mer i pressemeldingen fra Europakommisjonen. 

  Abonner på nyheter (RSS)