Nyhetssaker
Norge topper verdens pressefrihetsindeks for åttende år på rad
Nok en gang topper Norge verdens pressefrihetsindeks, som publiseres av organisasjonen Reporters Without Boarders (RWB). Men Norges score er noe lavere enn i fjor.
Fem indikatorer ligger til grunn for indeksen, og i år er det den politiske indikatoren som har gått mest tilbake fra fjorårets måling. RWB skriver i sin rapport at et økende antall myndigheter ikke oppfyller sin rolle som garantister for uavhengig journalistikk og folks rett til pålitelig og uavhengig informasjon.
Nordiske land ligger høyt på listen
Også andre nordiske land scorer høyt, Danmark og Sverige følger på plassene bak Norge, med Finland på femteplass.
– Det er bra at Norge fortsatt topper listen som det landet i verden med best vilkår for pressefrihet. Men det er ikke noe vi kan ta som en selvfølge, og det er verdt å merke seg at også Norge hadde noe lavere score på den politiske delen av indeksen enn i fjor, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Norge fikk 91,89 poeng i årets rangering, mot 95,18 i 2023.
Nye europeiske regelverk skal fremme pressefriheten
Kun åtte land av de 180 som er med i indeksen, har fått så høy score at de har fått grønn markering. Nederst på listen ligger Afghanistan, Syria og Eritrea.
– Pressefriheten er grunnleggende i et demokratisk samfunn. Det er derfor grunn til å bekymre seg for at det står såpass dårlig til med pressefriheten i mange land, ikke minst i år, som det arrangeres rekordmange valg rundt om i verden, sier Velsand.
Pressefriheten er under press fra statlige og private aktører. Velsand fremhever nye europeiske regelverk, som Digital Services Act (DSA) og The European Media Freedom Act (EMFA) som viktige reguleringer i kampen for pressefriheten. Pressefriheten er også under press på sosiale medier.
– De globale innholdsplattformene blir blant annet pålagt å identifisere risikoer for pressefriheten på sine plattformer. Dette er et viktig tiltak, sier Velsand.