1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Ny rapport om kunstig intelligens: Redaktørstyrte medier, EU-regler og kritisk medieforståelse viktig for beredskapen

Mann står ved talerstol på en scene foran mange mennesker som sitter og lytter. På en storskjerm ved siden av mannen er det et bilde av Stortinget.
Leder for ekspertgruppen, Niels Nagelhus Schia, presenterte rapporten.

Mediepolitiske tiltak ble fremhevet da en ekspertgruppe onsdag la fram en ny rapport om kunstig intelligens og valg.

–Mange av ekspertgruppens tiltaksforslag samsvarer med det som etter Medietilsynets vurdering er viktig for å styrke digital motstandskraft og beredskap mot desinformasjon og uønsket påvirkning, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Hun trekker særlig fram tre av anbefalingene fra ekspertgruppen i denne sammenheng: En mediepolitikk som opprettholder frie og mangfoldige redaktørstyrte medier, rask implementering av relevant EU-regelverk, som Digital Services Act og KI-forordningen, og kritisk medieforståelse er tre av anbefalingene fra ekspertgruppen. 

KI vurderes å forsterke eksisterende utfordringer 

Gruppen har kartlagt betydningen av kunstig intelligens for sikre og demokratiske valg, og anbefalt tiltak for å møte utfordringer som KI kan medføre for demokratiet og tilliten til valg i Norge. 

– KI endrer utfordringsbildet for valg, men har også betydning for informasjonslandskapet og selve fundamentet for demokratier, sier Niels Nagelhus Schia, som har ledet ekspertgruppen. 

Han understreker også at trusselen fra KI ikke må overdrives, da dette kan undergrave tilliten til informasjon, teknologi og demokratiet. Ekspertgruppen peker i sin rapport på at KI ikke medfører vesentlige nye trusler, men forsterker eksisterende utfordringer, og at det er viktig å være føre var. 

– Rapporten er et viktig bidrag til arbeidet med å sikre norske valg. Nå skal vi sette oss godt inn i rapporten og anbefalingene fra ekspertgruppen, slik at vi kan være best mulig forberedt til årets og fremtidige valg, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng, som tok i imot rapporten onsdag. Ekspertgruppen ble satt ned av regjeringen i juni 2024. 

Onsdag kom også nye åpne trussel- og risikovurderinger fra Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. PST skriver blant annet at det forventes at autoritære stater vil gjennomføre påvirkningsoperasjoner i Norge i 2025. 

Medietilsynet bidrar på flere områder 

En viktig del av Medietilsynets oppdrag er å bidra til et sterkt mediemangfold og til å styrke befolkningens kritiske medieforståelse. Blant Medietilsynets oppgaver i denne sammenheng er å forvalte statens direkte mediestøtteordninger, analyse- og innsiktsarbeid, og å sørge for informasjon og råd til befolkningen. Medietilsynet bidrar også inn i Kultur- og likestillingsdepartementets arbeid med å utarbeide en egen strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon, og er med i en arbeidsgruppe som jobber med tiltak for å hindre uønsket påvirkning i forbindelse med valg.

  Abonner på nyheter (RSS)