Nytt fra Medietilsynet
Hva kan du gjøre for barn og unge på nett?
7. februar ble Safer Internet Day markert i over hundre land. I år har Norges Safer Internet Centre lansert en nettkampanje for å øke fokus på trygg nettbruk. Les mer om hvordan akkurat du kan bidra.
Påvirkning fra medier, press i sosiale medier, spredning av nakenbilder, fake-news, hets og hatprat. Internettets negative og skumle utsikter er det nok av, og særlig når det gjelder barn og unge. Det er mange og gode tiltak og initiativer både fra offentlig og privat hold – det er planer, høringer, arrangementer, møter og konferanser. Dette er bra, det er viktig og vi skal fortsette med det. Det som ikke bør glemmes i alle de organiserte planene og tiltakene er enkeltindividet og kraften i det å bidra selv.
Fokus på ungdomsstemmen
Nå, når årets Safer Internet Day (SID) står for døren, har Medietilsynet Trygg bruk og Kors på halsen gått sammen for å starte et grasrotengasjement. Hva kan en enkelt ungdom eller voksen gjøre? En av de viktigste grunnsteinene for Safer Internet Center Norway (Medietilsynet Trygg bruk og Kors på halsen) i prosjektperioden for 2016 – 2018 er ungdommens stemme. Vi skal bygge opp et nasjonalt råd av ungdomseksperter – og vi skal involvere og lytte til unge selv før vi setter i gang med tiltak. I årets norske Safer Internet Day-engasjement er dette et av hovedtiltakene. Vi vil høre fra enkeltmennesker, klasser, foreninger og andre lokale tiltak, og vi oppmuntrer alle til å spre sine tips, tanker og innspill i sosiale medier eller melde det inn til oss slik at vi kan gjøre nytte av det i vårt videre arbeid og vise frem det engasjementet som finnes over hele Norge. I tillegg har vi laget tre korte filmer der ungdommer selv forteller om en ubehagelig opplevelse de har hatt på nett. Disse kan du se nederst i saken.
Alle kan bidra til et bedre nett. Hva kan du gjøre?
Å motarbeide blant annet hatprat, hets, seksualisering av barn og unge er en oppgave vi alle kan ta del i. Når vi snakket med Kors på halsens ungdomseksperter når vi startet årets SID-prosjekt var essensen i deres budskap at «det er så vanlig. Vi opplever dette hele tiden. Hets, mobbing og trusler er en vanlig del av hverdagen». Dette er trist og det er feil, og vi kan alle gjøre noe med det. Du kan velge å ikke like og dele de negative innleggene, du kan stå opp mot og kommentere det du mener er feil. Alle kan ikke gjøre alt, men vi kan alle gjøre noe. Som voksne – både foreldre, fagpersoner, beslutningstakere og presse – har vi et ansvar for å være tilstede, lytte og ta på alvor at en generasjon med unge har et til dels resignert forhold til det å se og motta innhold og meldinger av til dels svært alvorlig og ulovlig karakter.
Vi oppmuntrer derfor alle til å komme med sine meninger, innspill, tanker og tiltak. Følg opp mellom nå og 11. februar, og tagg dine innlegg med #SIDNorway17 og #bethechangeNorway. Les mer og meld deg på her!
Denne artikkelen er skrevet av Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet Trygg bruk og Nelli Kongshaug i Kors på halsen i forbindelse med Safer Internet Day 2017.
Nelli Kongshaug kan kontaktes på e-post nelli.kongshaug@redcross.no eller telefon 900 64 359 / 22 99 23 36.